Har du en særlig trang til at pifte julebordet op, så er snapsen et godt valg … Men pas nu på. Kryddersnapse går let hen og bliver digestives / bjesk. Altså noget, som er til en enkelt og til eftertænksomhed. Og som slet ikke passer til mad. Snapsen kan laves på det meste neutrale spiritus. Det behøver ikke være Brøndums. Det kan også være fransk Alcool d'Fruits eller en vodka. Eller, hvis opskriften siger det, noget helt fjerde.
Sørg for, at peberroden er frisk og nyskrællet. Lad sprit og peberrod trække i et syltetøjsglas et døgn. Ikke mere, så bliver det bittert. Filtrer. Fortynd essensen med ekstra spiritus til passende - ikke for vild - peberrodssmag. Personligt synes jeg godt, at den må rive lidt. Er bedst inden for den første uge. Det er ikke en snaps, som skal gemmes længe. Og den skal drikkes så kold som overhovedet muligt.
Snapsen til maden må også gerne være frisk og bedøve smagsløgene lidt. Citron og sechuanpeber gør netop det.
Skær skræl af citron. Undgå alt det hvide, da det er bittert. Rist peberkornene kort-kort på en lun pande. Lad sprit og krydderier trække i et syltetøjsglas i to døgn. Ikke mere, så bliver det bittert. Filtrer. Fortynd essensen med ekstra spiritus til passende smag. Juster smagen med honning. Lad snapsen hvile 2-3 dage, så smagen sætter sig.
Den starter grønt, ligesom valnøddesnapsen, men ender flot lysebrun og er nærmest cremet i munden. Det gælder om at være tidligt ude, inden der går utøj i nødderne.
Nødderne plukkes i start-juli, hvor skal og kerner stadig er bløde. Fjern svøbet fra hasselnødderne, lettest ved at skære enden af med en skarp kniv. Flæk nødderne med samme skarpe kniv. Men pas på (av), for det går kun godt, hvis nødderne er bløde. Ellers må kødhammeren frem. Fyld et glas med de grønne nødder. Tilsæt spiritus, så det dækker med dobbelt højde af nødderne. Lad det trække mindst 2 måneder. Filtrer.
Til den mere krævende snapsedrikker, kan man overraske med smagen af ristet rug og kommen. Snapsen er mættende rig og fyldig. Det er malten fra brødet. Og den klæder især de kolde retter på julebordet.
Rist brødet på brødristeren 5 minutter på hver side. Skær i tern og kom i et glas. På med spritten. Trækketiden er beskedne 5 dage. Filtreres, helst gennem et stålkaffefilter, der holder alle partikler tilbage. Drikkes kold. Smagen overrasker. Og den er god. Snapsen laves på Rød Aalborg, som har en kommenssmag, der klæder rugbrød. Eller en Kummenaquavit. Er du kommenshader, så brug en neutral snaps :-)
Malurt i bægeret siger man. Fordi den er så besk. Derfor er trækketiden praktisk kort. Det er en snaps, som er rigtig god for fordøjelsen.
Strandmalurten plukkes i sommermåneden. Den er meget, meget bitter. Så trækketiden på denne snaps er kort. Allerede efter 2 timer, skal du smage, om den har fået nok. Meningen er nemlig, at du skal have et absint smagende produkt, som ikke på nogen måde er bittert. Snapsen laves på Jubilæum, som i forvejen har lidt sødme og diskret krydring.
Nordens svar på cognac. For den meget tålmodige. Gemmer du den længe nok, så garvesyren er helt nedbrudt, så er resultatet en formidabel avec, som kan slutte julefrokosten. Eller hjælpe maven med at få den tykke brune sauce fortyndet juleaften.
Pluk to grønne valnødder tidligt på sæsonen, dvs. 1-2 uge af juli, fra et valnøddetræ. Flæk nødderne i kvarte (saften er fuld af garvesyre, der pletter) og kom dem i syltetøjsglas med skruelåg. Fyld spiritussen på, og skru låget til, men ikke stramt. Stil glasset mørkt og køligt. Hver 3. dag ca. åbner du glasset, så der kommer ny luft til, udtrækket skal oxidere for at danne den rigtige smag. Farven vil langsomt skifte fra lys grøn til noget, som minder om gammel kogt the. Det er meningen.
Nødder og snaps trækker til juleferien. Her filtrerer du snapsen over i en flaske med skruelåg / patentprop. Denne nøddeessens gemmer du på et tørt, mørkt og køligt sted. Du gemmer den længde. Meget gerne 10 år. Men mindst et år (til næste jul) eller flere år. Jo længere du gemmer, desto mere blødt og cognacagtigt udtræk får du. Snapsen er fuld af garvesyre, og det tager tid at gøre den blød.
Når snapsen skal drikkes - specielt hvis den er ung - så er det nødvendigt at stikke den om med lidt ekstra, neutral spiritus og hældes på en ny flaske. Gerne tilsat et nip sukker. Efter omstikning skal snapsen hvile 2-3 uger. Men så er den også drikkeklar.
Gode valnødder hænger ikke på træerne :-) Eller, det gør de jo ... Men gode valnøddetræer gror på hemmelige steder. Mit bedste sted ligger ved Fontaine Vaucluse. Winston Churchill malede akvaraller kort derfra i sit otium. Og der er et eller andet berusende ved at vide, at han måske har kigget på samme træ, mens han malede. Eller drak. Eller malede og drak... i hvert fald berusende.
