Julen er de varme krydderiers tid. Kanel er overalt. Selv ikke juledekorationerne går fri.
Mørdej af
Tærtefyld af
Kog kartoflerne møre med skræl 30 min. Kuldslå dem 10 min i koldt vand. Skræl dem og mos dem med æg, smør, fløde, sukker og krydderier. Kør mosen helt glat med stavblender.
Beklæd en springform ø22 cm med bund af bagepapir. Og et bånd på siden. Rul 1/2 af dejen ud til rund bund og læg i formen. Rul resten af dejen til 2 bændler af ca 36 cm længde og 5 cm højde. . Beklæd siderne. Glat sider og bund sammen med en finger. Fyld med kirsebærsten. Blindbag 25 minutter. 180 grader.
Fjern bageindlægget. Hæld fyldet i. Bag 55 min ved 180 grader. Tag ud og køl ned.
Serveres kold i små stykker. Med kanelparfait, amarenakirsebær og guldstøv.
Så bliver det ikke lettere at lave is. Eller rettere parfait. Opskriften kan varieres i det uendelige. Lige nu skal den bare have kanel.
Rør kondenseret mælk og kanel sammen. Pisk fløde. Til let skum. Vend de to masser sammen. Sæt på frys natten over.
Når du bruger kondenseret mælk til parfait, så er det umuligt at få iskrystaller i isen. Så selv om den ikke bliver kørt på ismaskine er resultatet meget sødt og cremet.
I Venedig får du dem smørstegte med kanel under karnevallet. Men de er så dejligt julede og smørsmagende. Et fremragende alternativ til æbleskiver eller klejner. Mindre mættende og mere raffineret.
Kom rigeligt smør på en varm pande og lad smørret bruse op. Tilsæt et godt drys kanel og steg så, til gnocchiene er brune og sprøde.
Dryp af på fedtsugende papir. Drys med rigeligt flormelis. Serveres lune.
