Ind under jul er det naturligvis tid til at bage. Så dufter hytten af smør og krydderier i en grad, så man næsten bliver mæt alene af duften. Eller af at gå og småspise i smug.
Husk, at småkager du ikke spiser lige med det samme, holder sig bedst i dåser med tætte låg. Og smagen er allerbedst og kagerne allersprødest, hvis de får lov at køle helt af på en rist, inden du spiser dem eller kommer dem på dåse.
Bagetiderne i alle småkageopskrifter - både mine og andres - er vejledende. Småkager bager så kort. Derfor er tiden meget afhængigt af ovnen.
Alle tider og temperaturer er til en varmluftsovn. Selv om du har varmluften tændt, skal du stadig nøjes med at bage en plade af gangen. Hvis småkager bliver hurtigere brune i den ene side af pladen. Så står pladen skævt, eller din ovn varmer ujævnt. Løsningen er den samme uanset årsag. Roter pladen 180' halvvejs i bagningen. Når du bager på bagepapir, så gør dig selv den tjeneste at købe miljøvenligt af slagsen. Der er ikke blegemidler i, fluorerede sager eller andre ubehageligheder.
Hvad byder du på, når julemanden har møvet sig ned gennem skorstenen? En klassisk cookie og iskold mælk selvfølgelig. Bag rigeligt og gerne flere gange i december.
250 g blødt smør
240 g farin
200 g rørsukker
2 æg
420 g hvedemel
15 g alm bagepulver
4 tsk kanel
1 tsk stødt nellike
1 tsk chinese five spice
150 g grofthakket valnød
Rør rørsukker og farin med det bløde smør. Tilsæt ægget. Bland de tørre ingredienser. Hak nødder groft. Rør sammen på røremaskine. Sæt på plade med skeer. Bag 8-10 min ved 175 grader på bagepapir.
Giver ca. 45 normal størrelse eller 90 småkagestørrelse cookies.
Tag kagerne ud og lad dem køle ned. Måske kan du lide dem gooey, og så er de fine. Skal de være mere sprøde Så bag dem en ekstra gang maks. 2 min.
Den enkleste af alle småkager til jul. Og lige præcis det simple, gør det til en af mine julefavoritter. Så brug det bedste økologiske smør, godt mel og det reneste økologiske sukker. Nogle vælger at drysse med hakket hasselnød også.
500 g mel
350 g smør
150 g økologisk sukker
1 æg
Perlesukker
Mel og smør smuldres sammen uden at blive varmt. Lettest på røremaskinen. Blandt sukkeret i, og lad dejen samle sig.
Stil dejen koldt til næste dag. Tag den ud så den bliver lidt blød. Men ikke meget blød.
Dejen trilles i 2 cm stænger, som skæres i 4 cm stykker, der trykkes let flade med en gaffel.
Pisk ægget sammen og pensl alle stykker let. Drys med perlesukker.
Bage på bagepapir knap 10 min pr plade til småkagerne er let gyldne. Bag på næst-øverste rille. 180 grader varmluft på bagepapir. De bagte stykker tippes af på en rist og køler helt af, inden de kommer på dåse. Ellers bliver de ikke sprøde.
Opskriften giver 3 plader i en 90 cm ovn. Eller 5 i en normal ovn.
Nu dufter det for alvor af jul. Og trækker op til hygge i køkkenet. For det er meget lettere at bage vaniljekranse, når man er to. Men selv da, så er du garanteret en øm ryg, for man står rigtig længe bøjet over bordet. Men det er det hele værd :-)
100 g smuttede mandler
1 fed vaniljestang
165 g smør
165 g Kærgården
220 g sukker
1 æg
500 g hvedemel
Mal de smuttede mandler til mel på mandelkværnen. Mal melet en ekstra gang.
Køb nu en ordentlig vanillestang. Ikke en piberenser. Flæk og udskrab stangen. Hak udskrabet og den flækkede stang (!) med en spsk sukker. Ultrafint. Den er god nok, vi bruger hele stangen.
Skær fedtstoffet i tern og smuldr det i melet. Tilsæt sukker, mel og mandelmel. Rør glat. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt. Det går rigtig nemt på maskinen med k-spade.
Lad dejen hvile køligt til næste dag.
Tag den ud, så den bliver lidt blød. Men ikke meget blød.
Kør dejen på kødhakkeren med stjerneplade. Den gamle nr 8 med håndkraft. Pølserne skæres i 8 cm stykker, der samles til kranse.
Kransene sættes på bagepapir og kolde bageplader. Når alle er sat, kan du tænde ovnen og bage løs 7-10 min pr plade til kransede er let gyldne. Bag på næst øverste rille. 180 grader varmluft på bagepapir. De bagte kranse tippes af på en rist og køler helt af, inden de kommer på dåse. Ellers bliver de ikke sprøde.
Du venter med at tænde ovnen, fordi kransene ikke må stå og vente i et megavarmt køkken. De skal stå så koldt som muligt. Skal du genbruge plader til bagningen, må du skylle dem i køligt vand og tørre dem. Varme plader får kransene til at miste formen.
Opskriften giver 3 plader i en 90 cm ovn. Eller 5 i en normal ovn. Hvis du kører på den lille stjerne. Eller det halve, hvis du kører på den store.
Da du købte hulpladen til gamle nr. 8, fulgte der også andre huller med. De skal da også bruges i julen. Resultatet vil gøre indtryk på dine gæster. Både udseendet. Og smagen.
500 g speltmel
220 g lys rørsukker
125g hasselnøddekerner
1 lille æg
180 g smør
150 g Kærgården
Mal nødderne til mel. Skær fedtstoffet i tern og smuldr det i melet. Tilsæt sukker, mel og nøddemel. Rør glat Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt. Det går rigtig nemt på maskinen med k-spade.
Lad dejen hvile køligt til næste dag. Tag den ud, så den bliver lidt blød. Men ikke meget blød.
Kør dejen på kødhakkeren med flad, riflet hulplade. Den gamle nr 8 med håndkraft. Stængerne skæres i 5 cm lange stykker. På bagepapir på bagepladen.
Opskriften giver 3 plader i en 90 cm ovn. Eller 5 i en normal ovn.
Nogle elsker dem så meget, at det ikke er jul uden. Andre har et anstrengt forhold til kanel. Sikkert er det, at hjortetaksalt har en meget speciel duft. Men den forsvinder, når kagerne er bagt og kølet ned. Skal kagerne være en succes, så skal de ikke overpensles med æg. Men bare strejfes, så pynten lige kan klæbe fast.
500 g hvedemel
1 tsk hjortetaksalt
300 g smør
2 æg
170 g sukker
1 æg til pensling
Perlesukker og kanel til drys
Mel, smør, hjortetaksalt og sukker smuldres sammen (k-spade på røremaskine). Dejen samles med 2 æg.
Tril dejen til pæne pølser med diameter på 4 cm. Læg på køl natten over. Dejen skal være helt gennemkold.
Næste dag skæres dejen i tynde skiver. De lægges på bagepapir. Pensles med sammenpisket æg. Drys med kanel og perlesukker.
Bag 5 minutter ved 200 grader på bagepapir. Til kagerne har fået gylden kant. Køl helt af på en rist, så de bliver sprøde. Gemmes i kagedåse.
Portionen rækker til 3 stk 90 cm bageplader.
Én ingrediens mere end i finskbrød. Men vi svælger stadig i det enkle. Vi er gået på tyvetogt i det svenske køkken, for havrekager er altså også godt på denne side af Sundet.
100 g smør
100 g sukker
100 g hvedemel
50 g finvalsede havregryn
1 knsp salt
Smuldr smør, sukker, mel, salt og havregryn til en dej.
Rul dejen ud på et bagepapir til 5 mm tykkelse. Så kvadratisk som muligt. Lettest ved at rulle den mellem to stykker bagepapir. Bag ved 200 grader på bagepapir til dejen er gylden brun. Tag ud af ovnen.
Skær dejen i kvadrater på 2,5 * 2,5 cm med en pizzaskærer eller mezzaluna (vuggekniv/persillehakker), mens dejen endnu er blød og varm. Lad stykkerne køle ned. Så bliver de hårde og sprøde og kan kommes på dåse.
Portionen rækker til 1 stk 90 cm bageplade.
I realiteten har vi at gøre med en frankofil og ekstra-smørret variation af finsk brød, uden det der sukker på toppen. Så derfor kører denne småkage fint hele året som tilbehør til en god kop the eller kaffe.
250 g smør
80 g flormelis
10 g maltmel
250 g mel
revet skal af 1 appelsin
korn fra 1/2 vanillestang
Rør smør og flormelis og appelsin skal ekstra godt, tilsæt mel og vanillekorn. Dejen trilles til en pølse med diameter på 4 cm.
Sættes på køl til næste dag.
Småkagerne sættes herefter på en smurt plade som 5mm tykke skiver fra den rullede pølse.
Hvis dine mange forskellige småkager ligner hinanden ... Så kan dine specier trykkes med en gaffel dyppet i mel, så de bliver rillede. Eller du kan rulle pølsen i sukker, inden ud skærer skiver. Så der kommer sukker på kanten af hver kage.
Bages øverst i ovnen ca. 200 grader på bagepapir i 7 min.
Portionen rækker til 2 stk 90 cm plader.